Bár mindkettőt táblás kerítésnek nevezzük, nem csak kialakításukban, hanem megjelenésükben is különböznek egymástól. 

Munkánk során azt tapasztaljuk, hogy a paneles kerítéseknél legtöbbször már az elnevezéssel kapcsolatban is kérdések merülnek fel. 

Mitől 2D a 2D? Mit jelent az, hogy 3D? Ezekre a kérdésekre a választ a táblák kialakításában kell keresni.

A 2D kerítést dupla bordás táblás kerítésnek is szokták nevezni. A nevét onnan kapta, hogy a függőleges huzalokat két vízszintes huzal fogja közre. A függőleges és a vízszintes huzalok vastagsága különböznek egymástól.

2d

A 6/5/6 illetve a 8/6/8 –as dupla bordás táblás kerítések kialakítása

A 3D táblás kerítések a huzalok összehegesztése után a gyártósoron V alakú hajlítást kapnak a kerítés teljes szélességében, ezzel növelve a tábla merevségét. A merevítések száma 2-től 4-ig terjed, a tábla magasságától függően.

3d

A 3D táblás kerítés V alakú hajlítása

Melyik az olcsóbb?

Az elnevezés miatt sokan azt gondolják, hogy a 2D kerítések olcsóbbak, de a két típus közül egyértelműen a 3d-s típusnak kedvezőbb az ára. Ez a kisebb huzalvastagságnak és a kialakításnak köszönhető. A különbség talán a táblák súlyában érzékelhető legkönnyebben:

Megnevezés Súly
3D 1200x2500x4,0 mm 7,26 kg
2D 1200x2500x6/5/6 mm 14,6 kg
2D 1200x2500x8/6/8 mm 24,41 kg


Látható, hogy bár a tábla mérete nem változik (mindegyik esetben 120x250 cm) a súlyban – és ebből kifolyólag az árban is - jelentős eltérés mutatkozik.

2D vagy 3D?

A döntéshez további két kérdést érdemes megválaszolni. Az egyik - és talán ez a lényegesebb -, hogy mennyit szeretnénk költeni? A 2D változat lényegesen drágább, így ha az ár fontos szempont, akkor a helyes választás a 3D kerítés.
A másik kérdés, hogy hol és milyen célból lesznek telepítve a táblák? Egy családi ház utcafronti- vagy oldalkerítésének tökéletesen megfelel a 4 mm-es huzalvastagságból készült 3D-s táblás elem. Ellenben egy sportpályát a nagy igénybevétel miatt már javasolt inkább 2D táblás panelekkel körbekeríteni.

Megállapítható, hogy a 3d panel kellő stabilitása, és kedvezőbb ára miatt a legtöbbször jó választás lehet, speciális esetekben, ahol a kerítést folyamatosan külső erőhatások érik érdemes a dupla bordás kivitel mellett dönteni.