Mára a táblás kerítések kétségtelenül az egyik legnépszerűbb kerítés típussá váltak. Nem véletlenül alkalmazzák előszeretettel a családi házaktól egészen az ipari parkokig: ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben, masszívak ugyanakkor esztétikusak, gyorsan és egyszerűen telepíthetőek. Ebben a bejegyzésben adunk néhány tippet arra vonatkozóan, mire tanácsos odafigyelni, ha szeretnénk elkerülni az esetleges kellemetlenségeket.

A leggyakrabban elkövetett hibák az oszlopok betonozása során szoktak bekövetkezni. Fontos, hogy a vízmérték és a kitűző zsinór mellett használjunk mérőszalagot is a kivitelezés folyamán, ugyanis lényeges, hogy az oszlopok milyen távolságra találhatóak egymástól. 

Főleg annak tükrében, hogy a különböző felfogató bilincsek eltérő közöket igényelnek a kerítések elhelyezésénél.

A rozsdamentes kengyeles bilincsnél a táblák az oszlopok előtt találkoznak, így két oszlop között 246-247 cm távolságot kell hagyni. Érdemes megemlíteni, hogy ez a távolság a legideálisabb, ha előre gyártott lábazati elem is beépítésre kerül, ugyanis azok a táblás kerítésekkel ellentétben nem 250, hanem csak 245 cm szélességűek.

RM Bilincs
Ezzel szemben a fém bilincsnél a táblás kerítés két oszlop közé esik, így ott a távolság nagyobb lesz, körülbelül 252-254 cm. Itt maga a bilincs is enged egy kis állítási lehetőséget, segítséget nyújtva, ha esetleg nem sikerült pontosan beállítani az oszlopokat.
Fém bilincs
Nem csak az oszlopok távolságára, de a helyzetére is nagyon lényeges odafigyelni. Gyakran fordulnak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy milyen bilincset tudunk javasolni, ha „fordítva” betonozták le a 60x40 mm-es oszlopokat. A „fordítva” itt annyit jelent, hogy az oszlop 60 mm-es oldala párhuzamos a kerítés síkjával, miközben merőlegesnek kellene lennie. Ebben az esetben a fentebb említett bilincsek nem alkalmazhatóak, és olyan felfogató clippeket kell használni, amiket önfúró csavarral kell az oszlopokhoz rögzíteni.
Kerítés
Végül pedig lényeges beszélni arról is, milyen oszlopot célszerű választani. Több megkeresést kapunk, ahol talajcsavarokkal szeretnék a 38 mm átmérőjű köroszlopokat a földbe állítani, majd ezekre felhelyezni a táblás kerítés elemeket. Bár elsőre vonzó lehet a betonozás ilyen formában történő kiváltása, mi ezt maximum ideiglenes megoldásként szoktuk ajánlani, olyan helyeken, ahol a kerítés később elbontásra kerül. Egyszerűen azért, mert egy talajcsavarral telepített oszlop stabilitása lényegesen kisebb, mint egy jól betonozott oszlopé.